Känslor och behov
Enkelt uttryckt finns det två orsaker till att vi har känslor:
För att motivera till handling.
För att informera oss om om behov som behöver tillfredsställas för att vi ska utvecklas och må bra.
Beklagligt nog har många av oss fastnat i treåringens perspektiv och försöker hitta orsakerna till våra känslor utanför oss själva. Råkar någon göra något som tillfredsställer våra behov säger vi att den personen är trevlig och ödmjuk - omvänt är personen egoistiskt eller elak.
En mogen människa känner sina känslor i kroppen och kan med ord beskriva sina behov utan att lägga skulden på någon annan.
Oavsett var man som människa befinner sig i världen, i rymden eller på havets botten, om man är fattig eller rik, grön eller blå så har vi vissa grundläggande behov. En del är fysiska och andra psykiska. Några av dessa är basbehov och andra är unikt mänskliga.
De fysiska behoven handlar om mat, sömn, värme dvs behov för direkt överlevnad. Men för att vara en välmående individ finns det ytterligare behov att tillfredsställa, psykologiska basbehov.
Basbehoven är Trygghet och kontroll, Variation och spänning, Vara betydelsefull och unik, Kärlek och tillhörighet.
Vad innebär då det här? Jo, för att må bra behöver vi känna att vi har kontroll på vår vardag, vi har ett hem att komma till, vi har kännedom om nästa målet mat, planering av vår tid osv. Vardagliga rutiner och kontinuitet helt enkelt.
I motsats till detta behöver vi också variation och spänning i tillvaron för att känna tillfredsställelse för vår utveckling. det kan handla om varierande arbetsuppgifter, en resa då och då alltså miljöombyte. En del går så långt som att begå kriminella eller oetiska handlingar för att tillfredsställa detta behov.
Vi är alla unika varelser som vill ha bekräftelse, kärlek och erkännande på något plan. Detta yttrar sig genom lite tävling, alltså vi tävlar ”med” oss själva. Vi pushar oss till att märka ut oss genom att vara bra på något speciellt, klä oss utmärkande, erhålla någon form av titel, nå framgång inom sport, hobbies eller liknande. Detta ger oss vårt värde och vi känner oss betydelsefulla.
Kärlek och tillhörighet, att vara en del av en familj, leva i parrelationer, ha husdjur, delta i föreningsliv ger oss en känsla av att vara delaktiga och känna tillhörighet.
Alla dessa behov är det som formar och utgör själva grunden för vårt Beteende.
Men det finns också Unikt mänskliga behov. När alla grundläggande behov är tillfredsställda träder vi in i finliret, vårt självförverkligande.
Vi människor har en inbyggd strävan att utvecklas och växa som individer. När allt annat fungerar och vi känner balans och har kontroll så bryter vi medvetet kontrollen genom att lära oss nya saker och ta steg utanför vår komfortzon. Vi börjar anta utmaningar, byta jobb, börja studera, ompröva värderingar och beslut osv.
När vi har fullständig kontroll på oss själva inträder en strävan efter att andra ska få känna och uppleva samma sak. Vi riktar vår energi utåt mot vår omgivning istället för inåt och vill på detta sätt bidra till andras välbefinnande och utveckling.
I motpol till våra behov finns våra rädslor.
Om det första basbehovet handlar om trygghet så blir vår rädsla för detta således avsaknaden av kontroll och trygghet. Det vi inte känner till har alltid varit en fara för oss människor och beroende på vårt välmående och vår position i behovstrappan så är det inte alltid vi känner motivation och kraft att vilja träda ut i det okända och potentiellt farliga.
Motsatsen till variation är stagnation och slentrian, motsatsen till att vara betydelsefull är att bli ignorerad eller att misslyckas med något och i motsats till kärleken står avvisandet, att inte vara värd att älskas eller att få tillhöra.
Det man kan reflektera över är vilket behov och vilken känsla som är starkast för just dig och vilka konsekvenser dina rädslor får för dig.
Beskriv för dig själv och fundera!

Kommentarer
Trackback